Kölln amerikai sajttorta

Elkészítési idő
kb. 60 perc (várakozási időt nem számítva)Mennyiség
Hozzávalók
Torta aljához:
- 160 g vaj,
- 70 g Kölln gluténmentes nagyszemű zabpehely,
- 130 g Kölln gluténmentes finomszemű zabpehely,
- 2 ek. cukor,
- 1 ek. keményítő,
- ½ tk. fahéj.
Krémhez:
- 1 Bio citrom,
- 600 g mascarpone sajt (dupla krémszinthez),
- 250 g tejföl,
- 100 ml tejszín,
- 180 g cukor,
- 2 tojás,
- 2 ek. keményítő,
- 1 vaníliarúd.
Gyümölcspüréhez:
- 500 g eper,
- 1 ek. porcukor,
- ½ citrom leve.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és egy sütőformát (28 cm) vajazzunk ki. Vajat egy serpenyőben olvasszunk meg, majd vegyük le a tűzhelyről. Összes tészta hozzávalót adjuk hozzá majd jól leverjük össze. A tésztakeveréket öntsük a sütőformába és nyomkodjuk egyenletesre, majd tegyük be a sütőbe és süssük 8 percig. Ezután hagyjuk kihűlni és a sütőt melegítsük 150 °C-ra.
Reszeljük le a citromhéjat, majd facsarjuk ki. Tegyük a citromhéját, levét, és minden krém hozzávalót egy tálba és habverővel óvatosan keverjük össze, míg krém állagú nem lesz. Kenjük rá a krémet a kihűlt tortalapra és simítsuk el alaposan.
Tegyünk egy tál vizet a sütőaljára (arra figyeljünk, hogy hőálló edény legyen). Süssük a sajttortát a középső sínen 50-55 percig. Majd kapcsoljuk ki a sütőt és kissé nyissuk ki az ajtaját. Hagyjuk benne a sajttortát legalább fél órán át, majd legalább 6 órán át hűtsük le a hűtőben.
Mossuk meg az epret. Néhányat tegyünk félre a torta díszítéséhez. Egy turmixgépben pűrésítsük össze finoman az epret a porcukorral és a citromlével, majd egy finom szitán keresztül szűrjük át az eperpürét és gyűjtsük össze egy tálban.
Tálalás előtt díszítsük a sajttortánkat a maradék eperrel és eperpürével.
Alsó- / felső sütés: alaphoz: 180 °C, süteményhez: 150 °C
Légkeveréses sütés: alaphoz: 160 °C, süteményhez: 130 °C
Sütési idő: alaphoz: 8 perc, süteményhez: 50-55 perc
Elkészítési idő: kb. 60 perc (várakozási időt nem számítva)